Zeilwedstrijd Kilorace Ketelmeer

Zaterdag 15 september

Wedstrijdbaan: Vanaf start richting midvaarwaterton SR-A. Deze aan stuurboord passeren. Daarna om het IJsseloog. Daarna SR-B stuurboord ronden richting finish.
Windrichting:West
Windsnelheid:17 knopen (kracht 5)
Boot: Listo van Rob Meeuwsen
Palaver: 11:00
Starttijd: 14:00
Finishtijd: 16:34:23
Gezeilde tijd: 154:23
Zeilvoering:High Aspect fok + gereefd grootzeil + Spinaker
Behaalde plaats : 4 van de 7 deelnemers

Na het palaver zijn we gelijk het meer opgegaan om de zeilvoering uit te testen. Er stond een stevige wind van meer dan 17 knopen (windkracht 5) en liepen daarom al snel uit het roer. Daarom een rif in het grootzeil gezet. Doordat we nu minder schuin voeren lag de snelheid hoger. Er stond wel een behoorlijke golfslag wat de boot behoorlijk liet vertragen.

  1. Na een goede start moesten pal tegen de wind in kruisen richting de midvaarwater boei SR-A. We namen de rakken zo lang mogelijk om snelheidsverlies tijdens overstag gaan te vermijden. Alleen voeren we niet te dicht bij het IJsseloog omdat door de vele hoge bomen op het eiland de wind daar terplaatse sterk afnam. Al snel namen de schepen met een lagere SW factor afstand (De snelste had een SW factor van 85)

  2. Bij het ronden van de boei SR-A werd de spinaker gehezen. De 40 voet Bavaria die pal achter ons voer was al snel uit het zicht verdwenen. Snelheden tot 7,7 knopen. Wel goed opletten dat de wind niet te veel van opzij in de spinaker komt anders lig je volgens Rob zo plat met de mast in het water.

  3. Voor bij het IJsseloog spinaker gestreken en high_aspect fok weer gehezen. We voeren halve wind.

  4. Kruisen richting SR-B

  5. Spinaker weer omhoog richting finish

kilorace_zaterdag

Zondag 16 september

Wedstrijdbaan: Zelfde als zaterdag alleen na het ronden van de boeien bij start finish moet er nog een neergelegde bovenboei in noordelijke richting gerond worden en daarna weer richting finish.

Windrichting:Zuid-West
Windsnelheid:13 knopen (kracht 4)
Boot: Listo van Rob Meeuwsen
Palaver: 09:30
Starttijd: 11:00
Finishtijd: 16:34:23
Gezeilde tijd: 170:49
Zeilvoering:Genua + grootzeil + Spinaker
Behaalde plaats : 2 van de 7 deelnemers

Behaalde plaats overall 3e