Vakantie 2010

Na jaren lang het IJsselmeer, Friesland en de Waddeneilanden als vakantiedoel bevaren te hebben, heb ik het dit jaar wat rustiger aangedaan en ben samen met mijn vrouw 3 weken achter elkaar de randmeren en de Loosdrechtse plassen opgeweest. Hieronder volgen mijn ervaringen over deze zeilvakantie.

We zijn vertrokken op 10 juli vannuit Zwartsluis. Tot aan het ketelmeer op de motor gevaren (bijna geen wind en wind tegen). Gezwommen op het Zwartewater en het Veluwemeer (het was die dag 34 graden). Op het ketelmeer begon het weer wat te waaien en hebben we de zeilen gehesen en hebben we tot aan Elburg lekker kunnen zeilen. Onderweg moet je een keer schutten bij Roggebotsluis maar er was geen wachtrij. In Elburg aan de doorgaande vaart gelegen. Het lag het al lekker vol maar een van de grootste voordelen van een klein bootje is dat er altijd wel een klein gaatje vrij is waar je hem tussen kunt drukken. Als je helemaal doorvaart is er vaak in de havenkom ook nog wel plaats. Er is een douche en toiletgebouw aanwezig. Die avond rond een uur of 10 noodweer waarbij volgens de KNRM-site diverse problemen op de randmeren voorgevallen zijn.

De volgende dag via de naviduct naar Harderwijk gezeild. In harderwijk in de jachthaven achter het Dolfinarium gelegen Jachthaven was vol maar na wat aandringen is er door de Duitse havenmeester wat plaats voor ons gekreerd. Leuke haven op loopafstand van het boulevars en het centrum. Op het terrein van de jachthaven is een cafe- restaurant aanwezig waar we de finalewedstrijd Nederland-Spanje bekeken hebben. In Harderwijk heb je leuke winkels en restaurants. Een bezoek aan het Dolfinarium mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Daarna zijn we op zeil naar jachthaven de Eemhof vertokken. Deze jachthaven ligt pal tegenover Buntschoten-Spakenburg. Buntschoten-Spakenburg ligt vaak helemaal tjokvol of je moet in de buitenhaven gaan liggen. Op regelmatige tijden vaart er een pont van de Eemhof naar B-Spakenburg. Op de Eemhof regelmatig in het zwembad vertoefd en gebruik gemaakt van andere faciliteiten. Ze bouwen er nog een tweede jachthaven naast met rondom de haven recratiewoningen. Deze haven is ons prima bevallen.

Aantal dagen later verder gezeild onder de Stichtse brug en de Hollandse brug door het IJmeer op. Hier hebben we het fordeiland Pampus aangedaan waar we door een gids van een leuke en interesante rondleiding genoten hebben. Omdat aan het eind van de dag het hek op slot gaat van het jachthaventje zijn we naar Muiden gezeild.

In Muiden hebben we overnacht in de Koningkljike jachthaven. De groen draak van Beatrix was niet aanwezig (Ligt voor onderhoud op de werf). In muiden regelmatig vertoefd bij cafe Ome Co pal naast de sluis om de verrichtingen van medewatersporters gade te slaan. Vlak bij de haven heb je nog een klein strandje aan het IJmeer. In Muiden heb je verder niet of nauwelijks winkels op loopafstand dus na een aantal dagen waren we snel door onze eet- en drinkvoorraad heen.
Verder mocht een bezoek aan het Muiderslot niet ontbreken

Wordt vervolg.

Vanuit Muiden zijn we de Vecht opgegegaan. Bij de A1 die over de vecht loopt hebben we de mast gestreken omdat de brug logischerwijs maar beperkt open is. Pas na de spoorbrug bij Weesp hebben we de mast weer rechtop gezet zodat we ook daar geen lange wachttijd hadden. In Weesp hebben we aangelegd om boodschappen te doen. Daarna zijn we verder de vecht opgegaan om uiteindelijk in Vreeland vlak voor de brug op een plek in de schaduw aan te leggen(het was die dag erg heet) om te blijven overnachten.

De volgende ochtend verder gevaren en via de Mijndense sluis op de Loosdrechtse plassen uitgekomen. Hier hebben we de zeilen gehesen en na een verkenningsronde over het meer hebben we aangelegd in een haventje bij een van de drie openbare eilandjes (de rest is particulier bezit) om de rest van de middag op het op het eiland aanwezige zandstrandje te zitten (het is tenslotte vakantie),

Tegen de avond de zeilen weer gehezen richting de Mijndense sluis waar vlak bij een jachthaven/camping zit. De jachthaven was vol volgens de havenmeester maar na wat aandringen dat er voor ons klein bootje altijd wel ergens een hoekje vrij moet zijn mochten we overnachten bij de kraan. Aanvankelijk lagen we daar lekker rustig alleen totdat er een gezin voor en achter ons kwam te liggen die als hobby hadden vooral veel en luid praten. Weg rust.

De volgende ochtend waren ze gelukkig optijd vertrokken zodat wij nog even in het ochtend zonnetje konden genieten van een kopje koffie en een krantje totdat er een Duitse motorboot voor ons ging aanmeren met aan boord 2 zeer corpulente Duitsers om zijn vuilwater tank leeg te zuigen toen zijn we door de stank maar vertrokken. Het heeft 2 dagen geduurt alvorens de lucht weer een beetje uit de boot was.
De zeilen weer gehezen om weer wat te gaan zeilen op de Loosdrechtse plassen en ons te vergapen aan de veelal grote dure huizen soms gebouwd op een priveeiland. Later viel de wind totaal weg en zijn we op zoek gegaan naar een geschikte overnachtingsplek. Dit viel nog niet mee. Overal volle havens en geen speciale plaatsen voor passanten. Uiteindelijk konden we overnachten bij jachthaven Westend waar we voor 20 Euro mochten blijven liggen. Het gebouw wat er bij hoorde is vroeger een hotel geweest en wordt gesloopt om er nieuwbouw voor in de plaats te zetten. Daarna richting Oud-Loosdrecht gelopen maar daar valt ook niet meer te beleven als een watersportzaak en een snackbar.

De volgende dag weer vertrokken richting de Mijndense sluis. Hier lagen al redelijk wat boten daar te wachten. Achter ons een Duitse huur motorboot die zijn boot totaal niet onder controle had. In de sluis maar even van de boot af gesprongen om te zorgen dat hij niet achterop knalde.

Op de motor weer naar Weesp gevaren waar we hebben overnacht. Leuke ligplaats vlakbij het winkelcentrum. Het was ook nog koopavond dus vrouw geluk. Je moet ze ook tevreden houden anders willen ze misschien volgen jaar wel niet meer mee. Alleen 's avonds laat heb je er veel geluidsoverlast van een naburig cafe.

Vanuit Weesp weer verder de Vecht afgevaren en in Muiden via de sluisen het Markermeer op om weer koers te zetten naar jachthaven de Eemhof waar onze dochter aan boord kwam om het laatste weekje met ons vakantie te vieren. Daar hebben we weer een aantal dagen rondgehangen.

Vanuit de Eemhof hebben we koers gezet naar jachthaven Riviera. Hier waren net als in de Eemhof ook veel faciliteiten zoals indoor speelparadijs, verwarmd zwembad, supermarkt. Elke dag en avond werd er ook iets georganiseerd voor de kinderen.

Na een aantal dagen zijn we naar de Schokkerhaven gezeild om de laatste dag niet te laat thuis te komen. Bij het Schokkerstrand heb je nog een leuk strandje waar we nog een middag heerlijk geluierd hebben.

De volgende dag hebben we laatste stuk naar huis gezeild om de boot weer achter het huis af te meren.
Al met al een zeer geslaagde vakantie mede door het fantastische zomerweer en weinig regen.

Ankeren op het veluwemeer.

veluwemeer

Haven van Pampus

pampus

Koningklijke jachthaven in Muiden met op de achtergrond het Muiderslot

muiden