Sportina 730 giekbeslag

Geachte forumleden,

Na lang zoeken voor de juiste, is het er eindelijk van gekomen. Anderhalf week geleden een Sportina 730 van 2003 gekocht. Heb er al even mee gezeild op het Heegermeer. Moet nog e.e.a. beter trimmen. Niet alle lijnen zijn even logisch geplaatst. Maar dat komt nog wel.
Ik heb nu de zeilen verwijderd omdat binnenkort de boot op de wal gaat. Al doende zag ik een bijzonder stukje beslag waarvan ik geen idee heb waar het voor dient. Weet iemand waar deze dubbele haak voor dient?

Alvast bedankt.
John

Hi John,
Deze gebruik ik om de 1e of 2e rif in te bevestigen.

Rob
En gefeliciteerd met je aankoop. Ga je veel plezier aan beleven.

wel bijzonder dat de haken naar achteren wijzen, die van mij zijn zijwaarts gericht :wink:

Dank je wel Rob. Bedoeld voor de rifs dus. Ik dacht even misschien om de cunningham holes te gebruiken.
Dank je wel voor de felicitaties. Ben heel blij met de boot.

Ik had ze nog nooit gezien. Ook niet op gehuurde jachtjes. Bedankt voor jouw reactie.

is eigenlijk heel simpel reven, je laat je zeil zakken, haakt het oog er aan trekt de topval wat aan zodat het zeil voor pakt, en dan aan de achterkant straktrekken met reeflijn 1 of 2 in mijn geval.
Nu merk ik wel met de losse broek die ik tegenwoordig heb dat een paar reefknuttels in het midden ook meerwaarde hebben.

Dank je wel! Ik ga het het volgend zeilseizoen uitproberen. Klinkt in ieder geval heel handig. Bedankt.

Yup. Nog eens beter bekeken, maar inderdaad. Even een foto van een andere Clever, maar zo staan deze haken bij mij ook. Zijwaarts. Wat handig in te haken schat ik zo in.

Ik neem aan dat de ene haak voor de eerste rif is en de andere voor de tweede. Dank je wel voor deze duidelijke foto.

Jazeker als je het ene rif op het andere stapelt dan lukt het mij niet om het steeds met twee ringen op beide haken te zetten. Als je alleen het eerste of het tweede rif zet dan kan het wel en zit de halshoek net wat mooier/strakker tegen de mast en giek aan en schiet het nooit per ongeluk los als je aan het hijsen of strijken bent.

Dank je wel voor de uitleg Koen.