Rondje Schier … of niet?

Maandag 27 mei
Uiteindelijk wil je toch een keer de zee op na een paar jaar wadvaren. Een rondje Schiermonnikoog is een mooi begin. Maandag 27 mei was het zover. Het plan was bij Engelsmanplaat te overnachten en de volgende dag met de verwachte westenwind Schier te ronden. Liefst in een keer en dan de haven in duiken. Helaas houdt het weer zich niet aan de voorspelling. Er werd ineens oostelijke wind verwacht op dinsdag. Goed, in plaats van een rondje om de West zou het een rondje om de Oost worden. De eb stroom, die ons naar de Engelsmanplaat had moeten brengen liep al, maar met de voorspelde windkracht vier in de rug moest het geen probleem zijn om tegen de stroom oostelijk te varen.

Ook deze voorspelling klopt niet - te weinig wind - en na een half uur naar de Oort 4 gekeken te hebben, zijn we omgedraaid. Zo belandden we als nog op Engelsmanplaat voor de nacht. Helder weer. Een mooie wandeling over het Rif langs de artikel 20 bordjes. Kwetsbaar natuurgebied. We zagen een berg zand met een enkele graspol. In de verte riep een vogel.

Dinsdag 28 mei
De oostelijke wind kwam inderdaad en zo werd het rondje Schier een rondje … Ameland. Om 5 uur ’s morgens spoelden we met de laatste eb naar buiten. We maakten een ruime bocht om alle ondieptes en de twee boortorens. Een Waterworld olietank. We pikten de 5 meter diepte lijn op die verrassend nauwkeurig parallel aan het strand van Ameland bleef lopen. Met rustige zee en wind een heel relaxte tocht. We voeren door het onbetonde gat tussen het eiland en het Bornrif. Met drie knopen stroom mee en een aanwakkerende wind ging het nu hard en schuin. Acht uur na vertrek om 13.00 liepen we met hoogwater Nes binnen. Slechts vier andere passanten.

Woensdag 29 mei
De voorspelde westelijke wind kwam natuurlijk niet en al kruisend over de wantijen bereikten we in vier uur tijd de sluis bij Lauwersoog. We waren de enige die geschut werden – wat een verschil met het hoogseizoen.