Pinksterweekend 2012

Naar de Randmeren[/b]
Met pinksteren zijn we dit jaar weer voor het eerst met ons gezin (vader + moeder + dochter) een weekendje wezen zeilen. Zaterdagmorgen rond 10 uur vertrekken we vanuit de thuishaven Zwartsluis richting Ketelmeer. De wind kracht 3 á 4 kwam pal uit het oosten.
Voorbij de veerpont van Genemuiden trokken we snel de zeilen omhoog (fok en grootzeil) om van het iritante gebrom van de buitenboordmotor af te wezen. Het is wel goed opletten bij het passeren van deze kabelpont want ze wachten niet totdat je overgestoken bent. Wanneer er veel wind staat wordt de kabel strak getrokken en blijf je met de kiel hangen iets wat regelmatig gebeurd. De snelheid zat er gelijk al goed in en de eerste “zware volgeladen zeilbakken” werden al snel genadeloos ingehaald om vervolgens bij de ramspol weer afgestraft te worden doordat de brugwachter op deze langzamere zeilboten wacht.

Ramspolbrug/Ramsdiep
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe brug van 13 meter hoog. Deze brug wordt geopend in het voorjaar van 2013. Dan wordt ook begonnen met de sloop van de oude brug. Dus nog even geduld dan vormt ook deze brug voor de Clever 23 geen opstakel meer.
Gelijk na passeren van de Ramspolbrug in de luwte van de balgstuw de zeilen weer omhoog getrokken. Op het Ramsdiep heb je veel hinder van de hoge dijk en bomen en boerderijen die veel wind tegen houden. Schepen met een hogere mast hebben hier minder hinder van.

De Rampspolbrug met daarachter de nieuwe brug

Ketelmeer
Vanuit de Ketelhaven is het slechts een paar mijl naar de splitsing Ketelmeer, IJssel en Vossemeer.
Op het ketelmeer passeren we de oostzijde van het slipdepot IJsseloog. De weelderige begroeiing aan deze zijde van het eiland geeft een uitstekende beschutting aan talloze ankerplaatsen.
Via het Vossemeer komen we uit bij de roggebotsluis. Wel goed opletten hier want direkt naast de vargeul hier zit je gelijk vast.
Het was er gelukkig niet druk bij de sluis. Er lag één motorboot voor ons te wachten. Na een vlotte schutting konden we weer verder varen.

Roggebotsluis

Als snel kwam Elburg in zicht. Omdat ik geen zin had om al te ver te varen (je moet tenslotte ook weer terug) zijn we naar binnen gegaan. Het was bloedheet die dag (rond de 30 graden) en de haven lag bomvol. Veel verhitte gezichten op de vele jachten. Gelukkig is er in het kleine beschutte gemeente haventje altijd wel plek. De havenmeester wees ons al een plek aan. Na de boot vastgemaakt te hebben zijn we de stad ingelopen om nog net voor sluitingstijd nog even in de winkeltjes wat rond te neuzen.
Op de terugweg pizza meegenomen die we op een bankje bij de binnenhaven opgepeuzeld hebben. Op de boot nog wat gedronken en ons vast ritueel aan boord een potje rummicub.

Gemeentehaven Elburg

Kampereiland/Schokkerhaven

Na een goede nachtrust de volgende weer rond 11 uur vertokken want het begon al snel weer bloedheet te worden. Tot aan de Roggebotsluis wind tegen dus dat werd helaas moteren. Na de sluis was het wel weer bezeilbaar. We wilden gaan zwemmen dus richting Kampereiland gezeild waar je veel door de IJssel gevormde rustige strandjes hebt. Daar de boot in kniehoog water geankerd. De hele middag aldaar vermaakt op een strandje. 'S avonds naar Schokkerhaven gezeild.
Daar friet met fikandellen op het strand gegeten in het avondzonnetje.

Na een uitgeruste nacht en een goed ontbijt de volgende dag de genua en grootzeil opgetrokken om weer richting Zwartsluis te varen. Omdat het nog vroeg was hebben we op het Zwartewater eerst geankerd en gezwommen. Later begon de wind in kracht toe te nemen en ook de golven. Zeilen weer omhoog getrokken om het laatste stukje richting de Whaa naar Zwartsluis te varen. Een geslaagd weekendje mede dankzij het mooie weer.

Foto's toegevoegd