Finsulate ervaringen

Nou net terug van weer een mooi wintertochtje op het Eemmeer. Heerlijk zonnetje, 23 tot 33 knopen op windfinder en inderdaad heel goed dat ik een dubbel rif in had zitten en de HA fok wat ingedraaid. Het rijk alleen heerlijk! Erg blij dat ik hem erin heb laten liggen, de paar tochtjes die ik maak zijn stuk voor stuk genieten, dus dat is een goede keuze geweest.

De boot is er nog niet uitgeweest dus de Finsulate inspecteren heb ik nog niet kunnen doen. Toch wel goed om wat ervaringen te delen. Mijn indruk is als volgt. Je moet je boot geregeld even uitlaten en hem het liefst even flink op zijn staart trappen als het kan.
Na een poosje niet varen en dan voor het eerst weer met lichter weer dan heb ik het idee dat je wat langzamer vaart.
Maar vandaag haalde ik weer als vanouds eenvoudig de 6 knopen en een max van 7.1 SOG. Kwestie van de aangroei eraf varen met genoeg wind en golven. Dat lukt natuurlijk niet altijd dus in het groeiseizoen af en toe naar ondiep water en even de boel schoonschrobben.

Voordeel dat je dan niet in een wolk van die AF troep zit te badderen. Denk uiteindelijk dat wellicht iets minder accelereert met lichter weer maar vandaag merkte ik er niets van.

Ben blij met de keuze, lekker niet meer smeren, afspuiten en terug het water in. Goede stimulans om vaker te gaan met wat ruiger weer! Yiha!

@Finsulate herkennen jullie dit? Wat is jullie kijk hierop?

dat kan goed kloppen hoor. We verkopen Finsulate niet als een “magisch” product. Als je een tijd niet vaart, kan er dus wat aangroei ontstaan maar ofwel je vaart het er af, of je maakt het (in het water) even schoon. Schoonmaken is op zoet water meestal niet nodig, maar als het wel nodig is, kan dat met de meegeleverde tools eenvoudig gedaan worden.

1 Like

Hi Rik ik heb er een scotch Brite borstel bij en een grote metalen spatel. Zijn die beide om schoon te maken? Of is die spatel voor reparaties uitvoeren?

Als je een keer het water uitgaat zou ik graag wat foto’s hebben, ben nog steeds zoekende naar de minst milieubelastende manier van anti fouling. Dit jaar een zelfslijpende zonder koper e.d. mede omdat ik al genoeg klussen heb.

Ja binnenkort als de andere boten weer het water ingaan laat ik hem even heisen. Let you know, erg benieuwd. Op zeilersforum is het niet mals, maar volgens mij vooral mensen die op zout liggen.

Ja en er spelen daar nogal wat fitties tussen leden helaas. Af en toe is de sfeer daar niet te pruimen.
Ik wil graag weten hoe het bevalt, want hoe duurzamer hoe beter m.i.
Wat dat betreft ben ik benieuwd of je ook haartjes kwijt raakt (mico plastics)
Mocht dat het geval zijn dan denk ik dat ik voor een harde laag ga die niet loogt.

Ja dat lijkt me dan ook het beste alternatief, gewoon iets dat je dan mechanisch kunt reinigen, met de hoge druk spuit of even met een schrobber het water in. Heb je daar wat meer info / linkjes over?

Nee nog niet, ben me nog aan het orienteren :wink:

beide voor schoonmaken. De metalen spatel lijkt wel heel heftig, maar daar is de vezellaag op getest. Kan het goed tegen. We hebben de hoekjes afgerond.
De grijzen plastic spatel is voor de eventuele reparaties