Fase 2 waddentocht 16-20 mei 2013

Het tochtje krijgt al wat gestalte. Verschillende mensen hebben zich aangemeld. Het begrip flotielje varen wordt door velen positief ontvangen. De haven Oostmahorn (waar je een bootje kunt huren) doet graag mee en dit wordt het startpunt van onze tocht. De uitbater in Noordpolderzijl houdt de betreffende (2e) avond voor ons vrij en ziet het als een opstap naar meer. Ze zien met lede ogen de haven dichtslibben en dito het watertoerisme teruglopen. Mogelijk keert dit voor hun het tij. De hoogwaterstanden zijn voor de tocht gunstig.

Programma
Donderdag 16 me 's avonds —> Startpunt haven Oostmahorn (Lauwersmeer), gezamenlijk eten
Vrijdag 17 mei —> eindpunt Noordpolderzijl (hw 03.24 en 15.40 uur) gezamenlijke maaltijd in 't Zielhoes
Zaterdag 18 mei —> eindpunt droogvallen (Oostpunt Schiermonnikoog) gezamenlijke maaltijd, wordt voor gezorgd (hw 04.26 en 16.24 uur en lw 22.46 uur)
Zondag 19 mei —> eindpunt haven Schiermonnikoog alwaar we weer gezamenlijk eten (hw 05.26 en 19.25 uur)
Maandag 20 mei —> Lauwersoog (hw 06.46 en 18.35 uur)

Op 17 mei kunnen we mooi s middags over het wantij naar Noordpolderzijl en de volgende dag besluiten 1 of 2 tijen te overwadden (een dag en een nacht tij).
19 mei hebben we de hele dag om vroeg in de avond in Schierhaven binnen te lopen. Daar eten we gezamenlijk. 20 mei kan ieder voor zich besluiten vroeg (06.46 hw) of in de middag het rondje dicht te varen.

Bij nacht wordt op het wad alles anders. Het wordt Wad magisch, het stromende water wordt langzaam wat stiller, het leven ga je ruiken en horen, allemaal slikgeluiden. Allemaal lichtjes komen tevoorschijn. De zwaaiende stille ronddraaing van de vuurtoren van Schier en Borkum maar ook allemaal knipperende witte, groene en rode lichten. Afstanden zijn niet meer in te schatten. Je voelt je een met alle sterren. Het is eigenlijk zonde om dan te gaan slapen en je over te geven aan de relatieve zekerheid van dat ene lijntje die je schip met het anker verbind.

Voorbereiding:
Voorlopig hebben we vrijdag 5 april als voorbesprekingsavond voor iedereen in Kollumerpomp gepland. Maarten Snel van “de Wadvaarders” is bereid Wad ervaringen met ons te delen in een “keukentafelgesprek” waarbij hij ons op de mooiste plekjes van het Wad gaat wijzen.

Regelgeving
Omdat we na 15 mei gaan varen zijn er verschillende gebieden van het Wad afgesloten (art. 20 zones). Dit is om de jonge zeehondjes die dan het kwetsbaarst zijn zoveel mogelijk rust te geven. Gelukkig wordt niet het hele Wad gesloten maar is door samenwerking van alle belangengroepen die het Wad liefhebben een convenant gesloten. Dit geeft ons, de vogels en de hondjes de gelegenheid om ongestoord van de mogelijkheden van het Wad te kunnen genieten.

Wadvaren
De theorie en praktijk op het Wad gaan eigenlijk nooit samen, het loopt altijd anders dan gepland. Voor ieder is er daarom de volle gelegenheid om zijn eigen tocht te varen. Eigenlijk staan alleen de ontmoet momenten vast.
Er is ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om bovenlangs Schier over zee naar Schierhaven te varen. Oostenwind zou dan wel handig zijn.
De mensen die liever in een groep varen en daaruit wat zekerheid willen halen kunnen bij ons aansluiten, wij zorgen er dan voor dat de ontmoetingsplaats veilig en op tijd wordt gehaald.

Scheepsvoorwaarden voor deelname
Omdat de vaargeul naar de haven van Noordpolderzijl erg ondiep is kunnen eigenlijk alleen scheepjes met heel weinig diepgang naar binnen

Contactgegevens
Als er nog mensen zijn die zich op willen geven, hier is zijn de adressen nog een keer:
Pieter en Tineke Ubbink
tineke.hovius@inter.nl.net
06-55870377

Sjoerdtje de Visser en Tom Dunnebier
info@tsjoender.com

Hartelijke Waddengroet,
Pieter en Tineke Ubbink