23 of 24,5

Ik heb al eens clever 23 gehuurd en een weekje door Friesland getoerd.Zelf hebben we een Sailhorse. Wat me goed beviel waren de zeileigenschappen, vlot en behendig als een open boot.
Wat me tegenviel was de ruimte om te zitten binnenin. Ik kon mijn kop niet kwijt of ik moest de kussens van de bank trekken.
Nu zijn we van plan een 23 of een 700 te kopen, maar ik kwam ook de Clever 24,5 tegen die wat meer ruimte biedt. Echter neimand kon me vertellen hoe die vaart en hoe lijgierig die is vanwege de hogere opbouw.
Daarom hoop ik, toevallig op dit forum terecht te zijn gekomen, dat iemand me wat meer kan vertellen over de 24,5 en hoe die vaart.
Met vriendelijke groet,
Rob Amesz

de sportina in die maat testen ze in de volgende waterkampioen.
Als het een oudere clever is zeilt hij niet zo goed .
dit heb ik ook eens gelezen in een test.
waar weet ik niet meer ,mischien in zeilen

gr peter

Ik weet alleen dat de 24,5 vele malen langzamer is dan de 23.
Dit wordt natuurlijk gecompenseert door veel meer comfort aan boord met o.a. een vast bed onder de kuipvloer.

Een kennis van mij had een Clever 24.5 en heeft hem van pure ellende weer verkocht. De boot zeilde als een krant vanwege het ontbreken van ballast onder de waterlijn. Aan de wind zeilen is bijna onmogelijk boven 3 bft. Deze boot is uitgerust met een klapzwaard, niet te verwarren met de hefkiel van een Clever 23. Wel veel ruimte binnen en een toiletruimte maar zeiltechnisch een drama.

Waterman

Alvast bedankt voor het meelezen en meedenken.Het beeld wordt me al wat duidelijker.
Ook rondzoekend op internet kom ik erg weinig info tegen over de 24,5.

Ik heb een sportina 730 (24,5) met vaste kiel. de kiel steekt 1.10 diep. de boot loopt prima aan de wind. Er zit tevens een uitschuifbare gennaker boom op, afgelopen vakantie op de zeeuwse stromen veel plezier van gehad. De SW van de 24,5 is volgens mij 107.
indien je kiest voor een 24,5… zou ik wel voor een vaste kiel gaan.
tijdens de vakantie wel wat 23’ers tegengekomen… nou niet direct de indruk gehad dat die sneller gingen…

groet,

Mark

Tja zeileigenschappen,…javascript:smilie(’image http://home.kpn.nl/aquaphobia/afbeeldingen/forum/buttons/smileys/1.gif’)

@p.kuiphof
De boot die jij bedoelt is volgens mij de 760, die is idd weleens getest in het blad zeilen…

Zoals ‘Waterman’ al zei: ‘Een kennis van mij had een Clever 24.5 en heeft hem van pure ellende weer verkocht’. Dit is ook niet zo gek: gewicht kantelkiel 24,5 is 70kg, gewicht hefkiel clever 23 is 280kg. Volgens mij zegt dit wel genoeg.
De 24,5 heeft dus echt geen stabiliteit, het gaat om het moment (=kracht * arm)!

Tja de 23 is leuk voor Friesland, het is een plassenzeiler, meer niet. Met ruime wind gaat het wel, aan de wind is het gewoon klote. De boot mist een hele hoop stijfheid, dat merk je.
Voor de rest is er een goeie zit in de kuip, binnen ziet het er leuk uit, that’s it.
Kan het nou echt niet bepaald een goeie zeiler noemen. Je kan er leuke zeiltjes op knallen, en dan kun je ietsje hoger aan de wind zeilen, dat maakt die hefkiel dan wel weer goed javascript:smilie(’image http://home.kpn.nl/aquaphobia/afbeeldingen/forum/buttons/smileys/1.gif’)
Het is gewoon geen goeie zeiler!! Ga er maar eens mee op het ijsselmeer mee zeilen, je verleierd als een gek. Het hangt zelfs af aan welke kant de buitenboord moter hangt,…

Misschien zijn er mensen die er anders over denken javascript:smilie(’image http://home.kpn.nl/aquaphobia/afbeeldingen/forum/buttons/smileys/1.gif’), het zij zo, jij vraagt een mening over boot, bij deze. Ik zou geen van beiden kopen! Die sailhorse zeilt echt wel beter dan een clever, mits de vulling van de sailhorse niet volgezogen is met water…

image http://home.kpn.nl/aquaphobia/afbeeldingen/forum/buttons/smileys/1.gif image http://home.kpn.nl/aquaphobia/afbeeldingen/forum/buttons/smileys/1.gif image http://home.kpn.nl/aquaphobia/afbeeldingen/forum/buttons/smileys/1.gif

Zie net dat de 23 maar 200kg hefkielballast heeft ipv 280 kg wat ik eerder schreef.
Kijk eens naar ballast/totaal gewicht, 1260 kg totaal waarvan 200kg hefkiel en 80 kg ballast in romp. Dat is nog geen 20% ballast in gunstigste geval!

net met de 24 uurs 116 mijl gezeild. Remco zeilde 101. Herken het verhaal over verlijeren niet. Boven windje vijf krijg je wel veel last van de golven en moet je 5 tot 10 graden afvallen. Dat komt volgens mij ook wel door het lagere gewicht van de boot en de geringe lengte. Ik denk dat alles onder de 30 voet het dan wel minder gaat doen.

Maar wat ballast aandeel bereft zijn er die meer beloven. Een clever is en blijft een trailerbare boot, en dan lever je ergens anders wat in.

Groeten,Rob